Filmy o boxu, které musíte vidět

Ať už patříte mezi zaryté fanoušky boxu, nebo vás ke sledování tohoto sportu přivedly v posledních letech populární souboje celebrit, existuje celá řada filmů, které dokonale zachycují surovost, dramatické momenty a hluboké lidské příběhy, které jsou s tímhle sportem neodmyslitelně spjaty. Box není jen fyzický souboj dvou protivníků v ringu; je to také souboj s vlastními limity a neustálé překonávání překážek. Pokud nevíte, co si večer pustit, a zároveň máte rádi příběhy plné napětí a emocí, jste na správném místě. Pojďme se společně podívat na kultovní klasiky po současné filmové trháky ze světa boxu. 

Rocky (1967)

Co by to byl za žebříček nejlepších filmů o boxu, pokud by v něm chyběl legendární Rocky? I tento snímek zazářil na Oscarech, kde proměnil tři nominace, a to za nejlepší režii, střih a snímek. V hlavní roli se objevil Sylvester Stallone, který pro film také napsal scénář. V prvním ze série pěti filmů, později rozšířené o již zmiňovaný snímek Creed, Stallone ztvárňuje Rockyho Balbou, neznámého a nepříliš úspěšného boxera z Philadelphie, který dostane životní šanci, když je vybrán jako soupeř pro šampiona těžké váhy, Apolla Creeda. Přestože šance na vítězství je mizivá, Rocky přijímá výzvu s nezlomnou vůlí a rozhodností ukázat světu, co v něm je. 

Film rocky můžete sledovat na platformě Disney + a O2 TV.

Zuřící býk (1980)

Přestože v době své premiéry se tento životopisný snímek setkal se spíše smíšenými reakcemi, nominace na Oscara ho neminuly. Z osmi nominací nakonec Zuřící býk proměnil dvě, za nejlepšího herce a střih. V hlavní roli se předvedl Robert de Niro, ve vedlejších rolích například Joe Pesci a Cathy Moriartyová.

Snímek vychází ze života Jakea LaMotty, italsko-amerického boxera ve střední váze, přezdívaného Zuřící býk, jehož kariéra byla stejně bouřlivá jako jeho osobní život. Film zkoumá LaMottův vzestup a pád, jeho souboje v ringu, stejně jako jeho vztahy s ženami a neschopnost kontrolovat svou žárlivost a násilné sklony mimo ring. Pozoruhodná byla především De Nirova transformace pro roli LaMotty, kvůli které nabral a zase shodil desítky kilogramů, aby autenticky ztvárnil fyzické změny LaMotty během jeho života. Oscar tak byl rozhodně zasloužený.

Film Zuřící býk můžete sledovat na platformě Amazon Prime.

Million Dollar Baby (2004)

Obrovský úspěch na cenách Akademie oslavil také bronzový snímek z našeho žebříčku, který proměnil hned čtyři ze sedmi nominací, a to jak za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, tak za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší ženský herecký výkon. Lví podíl na úspěchu u kritiků i diváků mělo jistě hvězdné obsazení, kde hlavní role ztvárnili Clint Eastwood, Hilary Swanková a Morgan Freeman. Eastwood film nejen režíroval, ale také se ujal role Frankieho Dunna, osamělého trenéra s bohatou minulostí. Hilary Swanková v roli Maggie Fitzgeraldové předvedla oslnivý výkon mladé ženy, která se proti všem překážkám snaží prosadit v boxu. Příběh ukazuje, jak důležité je mít někoho, kdo vás podporuje ve vašich snahách a ambicích.

Creed (2015)

Čtvrtou příčku obsadil první z filmové řady Creed, kde opět zazářila především jedna z vedlejších postav. Přestože Michael B. Jordan předvádí v roli Creeda obstojný výkon, pozornost kritiky si získal především Sylvester Stallone, který byl za své ztvárnění stárnoucího Rockyho nominován na Oscara. Přestože nominaci nakonec ve vítězství neproměnil, tenhle snímek by si neměl žádný z milovníků boxu nechat ujít.

Film, který rozšiřuje kultovní sérii Rocky (která v našem žebříčku rozhodně nebude chybět), sleduje příběh Adonise Johnsona, nemanželského syna slavného boxerského šampiona Apolla Creeda, který zemřel před jeho narozením. Navzdory své prosperující kariéře se Adonis rozhodne následovat otcovy šlépěje a věnovat se boxu, což ho vede k tomu, aby vyhledal pomoc Rockyho, otcova bývalého rivala a blízkého přítele. Rocky, který svět boxu už dávno opustil a čelí vlastním životním výzvám, včetně zdravotních problémů, nejprve váhá, ale nakonec roli jeho mentora a trenéra přijme. Společně se vydávají na cestu, na které se Adonis pokusí vystoupit ze stínu svého legendárního otce.

Film Creed můžete sledovat na platformě HBO Max.

Fighter (2010)

Hned první film v našem žebříčku nastaví laťku poměrně vysoko – díky svému výkonu ve vedlejší roli získal Christian Bale svého prvního a zatím jediného Oscara. Zatímco Bale si zahrál Dickyho, hlavní role jeho bratra Mickyho se zhostil Mark Wahlberg. 

Film Fighter z roku 2010 je inspirován skutečnými událostmi a vypráví o nelehké cestě profesionálního boxera Mickyho Warda k titulu ve welterové váze. Film se však nesoustředí pouze na Mickeyho cestu za vítězstvím, ale zkoumá komplexní rodinné vztahy a boje, které Ward svádí v osobním životě. Baleova postava, Dicky, bývalý boxer s vlastní bouřlivou minulostí, se snaží najít cestu zpět k lepšímu životu prostřednictvím trénování Mickyho, zatímco se potýká s vlastními démony. Film kombinuje syrovou akci v ringu s hlubokými emocionálními momenty a ukazuje, že silné pouto může pomoci překonat i ty nejtěžší životní výzvy.

Film Fighter můžete sledovat na platformě Netflix.

Zdeněk MatuškaZdeněk Matuška

Zdeněk Matuška

Aktualizováno: 25. 5. 2024

Jmenuji se Zdeněk Matuška a jsem vášnivým milovníkem filmů a seriálů. Můj hluboký zájem o svět televize mě přivedl k tomu, abych se stal součástí týmu na webu tvtelo.cz, kde sdílím svůj pohled na aktuální TV programy. Nejenže sleduji pořady na různých televizních kanálech, ale jsem také velkým fanouškem streamovacích platforem. Proto jsem si dal za úkol udělat kvalitní srovnání a recenze všech dostupných streamovacích služeb. Sledujte mé články, pokud chcete být v obraze co se týče novinek v oblasti televizního a streamového obsahu.

Podobné články

Zobrazit další články
Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Druhá světová válka nejen formovala světové dějiny, ale také je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro filmové tvůrce. Pokud máte chuť na příběhy, které vám nabídnou hluboký vhled do nejničivější události v dějinách lidstva a připomenou hrdinství a tragédie, které tento konflikt přinesl, jste na správném místě. Od epických bitev na frontách až po osobní příběhy, máme…

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Patříte mezi fanoušky evropské filmové tvorby, ale není ve vašich silách navštívit všechny filmové festivaly? Žádné strachy! Díky projektu Film Europe nemusíte za nejnovějšími snímky vyrazit dál než do nejbližšího kina či k obrazovce své televize, mobilu nebo počítače. Pojďme se společně podívat, co vše tento český projekt dělá pro podporu kinematografie i filmové nadšence…

Filmy o koních, které musíte vidět

Filmy o koních, které musíte vidět

Ať už máte doma malou koňařku, nebo vás zkrátka baví filmy o těchto majestátních zvířatech, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na oblíbené filmy s koňmi v hlavní roli, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, ať už dáváte přednost komediím, dojemným snímkům či animákům.  Zaříkávač koní (1998) Pokud máte chuť na film…

StarDance 2024: soutěžící, porotci, kde sehnat lístky

StarDance 2024: soutěžící, porotci, kde sehnat lístky

Patříte mezi fanoušky StarDance a chcete vědět, kdo bude v další sérii? Nebo zatím StarDance nesledujete, ale rádi byste se o ní něco dozvěděli? Jste na správném místě! ObsahO čem je StarDance, historie v České republiceCo nás čeká v roce 2024Pravidla, jak soutěž probíháJak ovlivňuje divácké hlasování a hodnocení poroty celkový výsledek?Vítězové z předchozích letModerátořiTaneční…