Filmy o fotbale, které musíte vidět

Přestože Mistrovství Evropy ve fotbale nás čeká už v červnu, na Mistrovství světa si počkáme ještě dva roky. Abychom vám netrpělivé čekání trochu ukrátili, připravili jsme si pro vás tipy na filmové snímky o fotbale, které by neměly minout žádného fotbalového fanouška, ať už dává přednost dokumentům, dramatickým filmům či komediím. Tak pojďme na to!

Prokletý klub (2009)

První místo v našem žebříčku si získal film Prokletý klub (v originále The Damned United). Toto britské sportovní drama z roku 2009, jehož režie se ujal Tom Hooper, je podařenou adaptací stejnojmenné knihy Davida Peacea, která se zaměřuje na kontroverzní 44denní působení Briana Clougha jako manažera anglického fotbalového klubu Leeds United v roce 1974.

Brian Clough, který je považován za jednoho z nejlepších manažerů v historii britského fotbalu, přichází do Leedsu s vysokými ambicemi a touhou prosadit své metody a filozofii. Film se zabývá nejen jeho krátkým, ale bouřlivým obdobím v Leedsu, ale také jeho vztahem s dlouholetým asistentem Peterem Taylorem a rivalitou s předchozím manažerem Leedsu. Michael Sheen odvádí špičkový výkon a výsledkem je zkrátka skvělá podívaná pro (nejen) fanoušky tohoto anglického fotbalového klubu, kteří se dočkají i dobových záběrů ze zápasů.

Film Prokletý klub můžete sledovat na platformě Google Play, Rakuten, iTunes.

Velký sen (2011)

Fotbal má za sebou pořádně dlouhou tradici, čehož je důkazem i tento německý snímek, který se odehrává přesně o sto let před děním filmu Prokletý klub. Sportovní drama Velký sen z roku 2011 nás zavede do doby, kdy si fotbal teprve hledal cestu z Anglie do zbytku Evropy. 

Známý herec Daniel Brühl se zhostil role Konrada Kocha, mladého učitele, který nastupuje na tradiční německé gymnázium s úkolem učit angličtinu. Aby získal pozornost a zájem svých studentů, rozhodne se představit jim tehdy v Německu prakticky neznámý sport – fotbal. Jeho neortodoxní metody výuky a zavedení fotbalu na škole však rozpoutají řadu konfliktů s konzervativním vedením školy i rodiči…

Film Velký sen můžete sledovat na platformě HBO Max.

United (2011)

U našeho třetího tipu se vrátíme zpátky do Anglie, konkrétně do Manchesteru. Historické sportovní drama z roku 2011, jehož režie se ujal James Strong, se odehrává v roce 1956 a dokumentuje leteckou tragédii, která klub zasáhla. Přestože na záběry ze zápasů nás příliš nečeká, shlédnutí film je rozhodně povinností každého zarytého fanouška klubu Manchester United. Těšit se můžete nejen na skvělý scénář a režii, ale ale také špičkové herecké výkony Dougraye Scotta a Davida Tenneta. 

Film United můžete sledovat na platformě Netflix.

Pelé: Zrození legendy (2016)

U biografických snímků podle skutečných událostí ještě chvíli zůstaneme. V našem žebříčku rozhodně nesměl chybět životopisný snímek z roku 2016, který měl původní vyjít k Mistrovství světa v Brazílii v roce 2014. Jak napovídá název, film sleduje život a kariéru fotbalové legendy Pelého, a to od jeho skromných začátků v chudých čtvrtích Brazílie až po jeho vzestup k mezinárodnímu fotbalovému šampionovi na Mistrovství světa ve Švédsku v roce 1958, kde jako sedmnáctiletý mladík pomohl Brazílii získat její první světový titul. Přestože snímek vyvolat rozporuplné reakce mezi diváky i kritiky, rozhodně stojí za shlédnutí!

Film Pelé: Zrození legendy můžete sledovat na platformě Netflix.

Marvellous (2014)

A teď zase zpátky do Velké Británie – britský televizní film Marvellous z roku 2014, který je částečně založený na skutečných událostech, vypráví o životě Neila Baldwina, muže, který navzdory mnoha překážkám dosáhl mimořádných věcí

Baldwin, který byl diagnostikován mírnou formou mentální retardace, nikdy nepřijal, že by jeho stav měl nějak omezovat jeho schopnosti nebo ambice. Právě naopak, jeho život byl plný neuvěřitelných dobrodružství a úspěchů, včetně toho, že se stal maskotem fotbalového týmu Stoke City FC, získal čestný titul z Keele University, a dokonce pracoval jako cirkusový klaun. Přestože se nejedná o typický fotbalový snímek, v našem výběru jednoznačně nesměl chybět. 

Góoól (2005)

Ve fotbale není o inspirativní příběhy nouze, a výjimkou není ani další náš tip, a to snímek Góóól, pro který tvůrců získali podporu organizace FIFA. Film sleduje život mladého muže jménem Santiago Munez, který pochází z chudých poměrů a sní o tom, že se jednoho dne stane profesionálním fotbalistou. 

Santiago žije v Los Angeles, kde pracuje jako zahradník a ve volném čase hraje fotbal s přáteli. Jeho výjimečný talent náhodou objeví bývalý skaut anglického fotbalového klubu Newcastle United, a on tak dostává jedinečnou šanci odjet do Anglie a pokusit se prosadit v jednom z nejprestižnějších fotbalových klubů. Oslaví úspěch, nebo se s potupou vrátí domů?

Film Góoól můžete sledovat na platformě Disney Plus, Amazon Prime, O2 TV.

Fotbalové opojení (1997)

Pokud máte chuť na trochu romantiky, či byste ke shlédnutí filmu s fotbalovou tématikou chtěli zlákat i svou drahou polovičkou, ideální volbou bude snímek Fotbalové opojení z roku 1997, ve kterém zazářil Colin Firth. 

Romantická komedie Fotbalové opojení je adaptací autobiografického románu Nicka Hornbyho a vypráví o fanouškovi fotbalového klubu Arsenal, Paulovi Ashworthovi, jehož vášeň pro fotbal nepříznivě ovlivňuje jeho život, zvlášť když se zamiluje do své kolegyně Sarah. Ta není fotbalem ani zdaleka tak posedlá a první problémy na sebe nenechají dlouho čekat…

Film Góoól můžete sledovat na platformě Google Play.

Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka (2012)

Aby v našem žebříčku nebyly jen zahraničí filmy, na závěr přidáváme tip na původně český film, který si užije celá rodina. Přestože Okresní přebor navazuje na stejnojmenný seriál, shlédnout ho bez obav mohou shlédnout i ti, kteří seriál neviděli.

Příběh se odehrává během přípravy a konání posledního zápasu trenéra Pepika Hnátka, po kterém má odejít do důchodu. Zápas má obrovský význam nejen pro trenéra Hnátka, ale i pro celou vesnici, pro kterou je fotbalový tým zdroj hrdosti. Film s humorem zobrazuje nejen sportovní, ale také osobní a mezilidské vztahy mezi členy týmu a obyvateli vesnice.

Film Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka můžete sledovat na platformě Voyo.

Vyšehrad: Fylm

Velmi oblíbeným filmem je také Vyšehrad – Fylm, který začínal jako seriál a nyní si můžeme dopřát film inspirovaný skutečnými událostmi z českého fotbalového prostředí. Hlavní roli ztvárňuje Lavi, který zjistí, že má syna, a bude se muset vypořádat s neočekávanou situací. Nicméně, situaci bravurně zvládne a diváci se mohou těšit na skvělé zábavné scény. V filmu se objeví i naši oblíbení fotbalisté, jako je Milan Baroš, Jan Koller, Vladimír Šmicer a další. Určitě si své role zahrají skvěle.

Film Vyšehrad: Fylm můžete sledovat na platformě Voyo a Netflix.

Zdeněk MatuškaZdeněk Matuška

Zdeněk Matuška

Aktualizováno: 25. 5. 2024

Jmenuji se Zdeněk Matuška a jsem vášnivým milovníkem filmů a seriálů. Můj hluboký zájem o svět televize mě přivedl k tomu, abych se stal součástí týmu na webu tvtelo.cz, kde sdílím svůj pohled na aktuální TV programy. Nejenže sleduji pořady na různých televizních kanálech, ale jsem také velkým fanouškem streamovacích platforem. Proto jsem si dal za úkol udělat kvalitní srovnání a recenze všech dostupných streamovacích služeb. Sledujte mé články, pokud chcete být v obraze co se týče novinek v oblasti televizního a streamového obsahu.

Podobné články

Zobrazit další články
Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Druhá světová válka nejen formovala světové dějiny, ale také je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro filmové tvůrce. Pokud máte chuť na příběhy, které vám nabídnou hluboký vhled do nejničivější události v dějinách lidstva a připomenou hrdinství a tragédie, které tento konflikt přinesl, jste na správném místě. Od epických bitev na frontách až po osobní příběhy, máme…

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Patříte mezi fanoušky evropské filmové tvorby, ale není ve vašich silách navštívit všechny filmové festivaly? Žádné strachy! Díky projektu Film Europe nemusíte za nejnovějšími snímky vyrazit dál než do nejbližšího kina či k obrazovce své televize, mobilu nebo počítače. Pojďme se společně podívat, co vše tento český projekt dělá pro podporu kinematografie i filmové nadšence…

Filmy o koních, které musíte vidět

Filmy o koních, které musíte vidět

Ať už máte doma malou koňařku, nebo vás zkrátka baví filmy o těchto majestátních zvířatech, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na oblíbené filmy s koňmi v hlavní roli, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, ať už dáváte přednost komediím, dojemným snímkům či animákům.  Zaříkávač koní (1998) Pokud máte chuť na film…

StarDance 2024: soutěžící, porotci, kde sehnat lístky

StarDance 2024: soutěžící, porotci, kde sehnat lístky

Patříte mezi fanoušky StarDance a chcete vědět, kdo bude v další sérii? Nebo zatím StarDance nesledujete, ale rádi byste se o ní něco dozvěděli? Jste na správném místě! ObsahO čem je StarDance, historie v České republiceCo nás čeká v roce 2024Pravidla, jak soutěž probíháJak ovlivňuje divácké hlasování a hodnocení poroty celkový výsledek?Vítězové z předchozích letModerátořiTaneční…