Filmy o hokeji, které musíte vidět

Hokejová sezóna už je za námi a hokejisty co nevidět čeká letní příprava. Pokud patříte mezi nadšené hokejové fanoušky a netrpělivě odpočítáváte dny do příštího hokejového zápasu, nezoufejte. Máme pro vás tipy na filmy o hokeji, které vám čekání ukrátí. 

Hokejový zázrak (2004)

Náš žebříček rozehrává americké sportovní drama z roku 2004, Hokejový zázrak. Přestože od jeho uvedení do kin uběhlo už dvacet let, stále patří mezi nejoblíbenější filmy ze světa hokeje. Režie se ujal Gavin O’Connor a v hlavní roli zazářil Kurt Russell

Film Hokejový zázrak je inspirován skutečným příběhem amerického hokejového týmu, který se proti všem očekáváním a předpokladům dokázal v roce 1980 probojovat až na olympijské hry v Lake Placid. Pod vedením trenéra Herba Brookse, který zavedl neortodoxní metody tréninku a stylu hry, si tým složený z mladých univerzitních hráčů dává nemalý cíl – porazit dosud neporazitelné hráče ze Sovětského svazu a získal zlatou medaili.

Film hokejový zázrak můžete sledovat na platformě Disney+.

Ranař (2011)

Pokud nepatříte mezi fanoušky ztřeštěných komedií pro náctileté, jméno Sean William Scott vám možná nic neříká, či naopak vzbuzuje obavy, zda se jedná o vhodnou volbu do sportovního snímku. Nutno však říct, že film Ranař z roku 2011 je komedie, a obsazení Scotta, známého hlavně svou rolí Stiflera, tak rozhodně nebylo krokem vedle. 

Hlavním hrdinou filmu je Doug Glatt, neohrabaný, ale milý vyhazovač, který objeví svůj talent pro hokejové bitky. Přestože není dobře obeznámen s pravidly hokeje, jeho schopnost stát se ochráncem na ledě mu získá místo v poloprofesionálním týmu. Příběh sleduje Douga, jak se snaží najít své místo ve světě, kde je násilí na denním pořádku, ale také kde je potřeba najít smysl pro týmovou soudržnost a loajalitu.

Film Ranař můžete sledovat na platformě Voyo.

Indian Horse (2017)

Pokud před komediemi dáváte přednost dramatu, jasnou volbou bude kanadský snímek Indian Horse, který si získal pozornost na filmových festivalech po celém světě. Nejedná se totiž o klasický sportovní film, ale také společenskou sondu, která nabízí pohled na problematickou minulost Kanady.

Film sleduje život Saula Indian Horse, mladého chlapce z domorodého kmene v Kanadě, který je násilně odebrán své rodině a poslán do rezidenční školy, kde jsou domorodé děti nuceny se asimilovat do bílé křesťanské kultury. Saul najde útěchu v hokeji, který mu dává naději na lepší život. Film je působivým vyprávěním o přežití, identitě a odvaze, ale také o temných kapitolách kanadské historie vůči domorodým lidem.

Film Indian Horse můžete sledovat na platformě Amazon Prime.

Mystery, Aljaška (1999)

Že na těžké příběhy nemáte náladu a raději byste shlédli něco pohodovějšího? Chybu neuděláte snímkem Mystery, Aljaška, ve kterém se hlavní role zhostil oblíbený novozélandský herec Russell Crowe.

Jak napovídá název, film Mystery, Aljaška vypráví příběh malého městečka na Aljašce, které doslova žije a dýchá svým amatérským hokejovým týmem a jeho pravidelnými zápasy. Když se tým nečekaně dostane nabídku na zápas proti New York Rangers, obyvatelé Mystery se musí vypořádat nejen s výzvou na ledě, ale i s osobními zkouškami.

Film Mistery Aljaška můžete sledovat na platformě Amazon Prime.

Šampióni (1992)

U filmů z devadesátek ještě chvíli zůstaneme, a to s americkou sportovní komedií Šampioni z roku 1992. Podobně jako v případě Mystery, Aljaška se může těšit na feel good snímek, který si užije celá rodina. 
Film Šampioni (v originále The Mighty Ducks) sleduje příběh právníka Gordona Bombaye, který je po dopravním přestupku nucen trénovat dětský hokejový tým. Původně s trénováním nesouhlasí, ale postupně si najde k dětem cestu a pomůže jim zlepšit se nejen na ledě, ale i v osobním životě. Tým, původně sestávající z neorganizované skupiny dětí, se pod jeho vedením promění v soutěživé mužstvo, které si troufne čelit i nejsilnějším soupeřům.

Film Šampióni můžete sledovat na platformě Disney +.

Nakládačka (1977)

U dalšího snímku v našem žebříčku se vrátíme trochu hlouběji do minulosti. Přestože byl film Nakládačka natočen už v roce 1977, odpoledne zpříjemní i modernímu divákovi. V hlavní roli této sportovní komedie se představil oblíbený herec Paul Newman v roli trenéra tak trochu beznadějného hokejového týmu. Tomu hrozí zánik a trenér se rozhodne vsadit na poněkud neortodoxní metodu – zvýšit sledovanost bitkami a šarvátkami na ledě.

Přestože se nejedná o klasický sportovní film, kde by hokej hrál hlavní roli, milovníci brutálních scén si ho rozhodně užijí.

Film Nakládačka můžete sledovat na platformě Apple TV.

Maurice Richard (2005)

Máte-li chuť na trochu nostalgie a ohlédnutí na hokejovými legendami, rozhodně si nenechejte ujít životopisný snímek Maurice Richard, v kanadském originále The Rocket. Jak napovídá český název, film vypráví životní příběh Maurice Richarda, který je známý pro svou výjimečnou kariéru v NHL a především v týmu Montreal Canadiens. Snímek se zaměřuje na Richardův boj s diskriminací frankofonních Kanaďanů, jeho neochvějnou vůli a cestu za úspěchem v hokeji, což z něj udělalo hrdinu a symbol národní hrdosti v Quebecu a celé Kanadě.

Děti z Nagana (2023)

Na závěr nesmíme opomenout ani českou tvorbu. Hokej má u nás dlouhou tradici, a není tak divu, že vznikla celá řada filmů a pořadů s hokejovou tematikou. Posledním přírůstkem je rodinný film Děti Nagana, jehož scénáře i režie se ujal Dan Pánek. Nechybí zástup oblíbených českých herců, jako je Hynek Čermák či Klása Issová.

Samotný film vypráví o jedenáctiletém Dominikovi, který je inspirován vítězstvím českých hokejistů na olympijských hrách v Naganu v roce 1998. Přestože se cítí jako outsider, rozhodne se hrát hokej s kamarády a sestaví tým, aby si zahráli proti klukům z vedlejší vesnice.

Film Děti Nagána můžete sledovat na platformě Netflix, iPrima.

Zdeněk MatuškaZdeněk Matuška

Zdeněk Matuška

Aktualizováno: 25. 5. 2024

Jmenuji se Zdeněk Matuška a jsem vášnivým milovníkem filmů a seriálů. Můj hluboký zájem o svět televize mě přivedl k tomu, abych se stal součástí týmu na webu tvtelo.cz, kde sdílím svůj pohled na aktuální TV programy. Nejenže sleduji pořady na různých televizních kanálech, ale jsem také velkým fanouškem streamovacích platforem. Proto jsem si dal za úkol udělat kvalitní srovnání a recenze všech dostupných streamovacích služeb. Sledujte mé články, pokud chcete být v obraze co se týče novinek v oblasti televizního a streamového obsahu.

Podobné články

Zobrazit další články
Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Druhá světová válka nejen formovala světové dějiny, ale také je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro filmové tvůrce. Pokud máte chuť na příběhy, které vám nabídnou hluboký vhled do nejničivější události v dějinách lidstva a připomenou hrdinství a tragédie, které tento konflikt přinesl, jste na správném místě. Od epických bitev na frontách až po osobní příběhy, máme…

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Patříte mezi fanoušky evropské filmové tvorby, ale není ve vašich silách navštívit všechny filmové festivaly? Žádné strachy! Díky projektu Film Europe nemusíte za nejnovějšími snímky vyrazit dál než do nejbližšího kina či k obrazovce své televize, mobilu nebo počítače. Pojďme se společně podívat, co vše tento český projekt dělá pro podporu kinematografie i filmové nadšence…

Filmy o koních, které musíte vidět

Filmy o koních, které musíte vidět

Ať už máte doma malou koňařku, nebo vás zkrátka baví filmy o těchto majestátních zvířatech, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na oblíbené filmy s koňmi v hlavní roli, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, ať už dáváte přednost komediím, dojemným snímkům či animákům.  Zaříkávač koní (1998) Pokud máte chuť na film…

StarDance 2024: soutěžící, porotci, kde sehnat lístky

StarDance 2024: soutěžící, porotci, kde sehnat lístky

Patříte mezi fanoušky StarDance a chcete vědět, kdo bude v další sérii? Nebo zatím StarDance nesledujete, ale rádi byste se o ní něco dozvěděli? Jste na správném místě! ObsahO čem je StarDance, historie v České republiceCo nás čeká v roce 2024Pravidla, jak soutěž probíháJak ovlivňuje divácké hlasování a hodnocení poroty celkový výsledek?Vítězové z předchozích letModerátořiTaneční…