Filmy o přežití podle skutečné události

Filmy o přežití fascinují diváky houževnatostí hlavních postav i pořádnou dávkou akce. Když však k napínavému ději připočteme fakt, že je příběh založen na skutečných událostech, snímek dostává úplně nový rozměr. Pokud jsou filmy o přežití podle skutečné události přesně podle vašeho gusta, jste na správném místě. Máme pro vás hned osm tipů na filmy, které byste si rozhodně neměli nechat ujít. 

Sněžné bratrstvo (2023)

Začneme horkou novinkou z minulého roku, která se těší chvále diváků i filmových kritiků. Snímek Sněžné bratrstvo (La sociedad de la nieve ve španělském originále) je thriller z roku 2023, který režíroval J. A. Bayona. Jedná se o filmovou adaptaci stejnojmenné knihy Pabla Vierciho, která zaznamenává zprávy všech 16 přeživších uruguayské letecké katastrofy z roku 1972. Vierci měl informace skutečně z první ruky – mnohé z přeživších znal už od dětství. Film ukazuje, jak se přeživší nehody, kterou nepřežilo 16 z 45 lidí, pokouší přežít mrazivé podmínky jihoamerických And. Na záchranu si počkali neuvěřitelné dva měsíce, a ve filmu tak nechybí pořádná nálož skutečně syrových momentů.

Film Sněžné bratrstvo můžete sledovat na platformě Netflix.

Nic nás nerozdělí (2012)

U španělského režiséra J. A. Bayona ještě chvíli zůstaneme, a to jeho snímkem Nic nás nerozdělí z roku 2012. Tentokrát se můžeme těšit i na nějaké ty známé tváře mezi herci – ve filmu si zahrál například oblíbený skotský herec Ewan McGregor, herečka Naomi Wattsová či mladý Tom Holland. 

Film nás tentokrát zavede do Thajska, kde nás nečeká letecká nehoda, ale ničivá vlna tsunami. Rodina Bennetových měla v plánu si užít vánoční svátky v exotické destinaci, místo toho se ocitla uprostřed jedné z nejničivějších přírodních katastrof moderní doby.

Film Nic nás nerozdělí můžete sledovat na platformě Netflix, O2 TV, Disney +.

127 hodin (2010) 

Ne všechny příběhy o přežití začínají přírodní či leteckou katastrofou. Důkazem budiž snímek 127 hodin z roku 2010, ve kterém režisér Danny Boyle zadaptoval stejnojmennou knihu založenou na skutečných událostech. Přestože zápletka je poměrně přímočará, o napínavé okamžiky však rozhodně není nouze! 

Film vypráví skutečný příběh horolezce Arona Ralstona, který se během sólového výstupu v kaňonu v Utahu dostal do život ohrožující situace, když mu padající kámen uvěznil pravou ruku. Ralston, jehož ztvárnění se zhostil James Franco, je nucen strávit pět dní bojem o přežití, při kterém se musí vyrovnat nejen s fyzickými, ale i psychologickými výzvami. Film zobrazuje jeho vzpomínky, halucinace a přemýšlení o životě, až do krajního rozhodnutí, které musí učinit, aby přežil. 

Film 127 hodin můžete sledovat na platformě Disney +.

Everest (2015)

Z Utahu se přesuneme do poněkud vyšších nadmořských výšek, kde je s trochou nadsázky boj o přežití téměř denním pořádku – nejvyšší horu světa Mount Everest. Film z roku 2015 je doslova nabitý známými jmény, mezi kterými nechybí Jake Gyllenhaal, Keira Knightley, Josh Brolin či John Hawks. 

Jak napovídá název, děj je zasazen do drsného a nehostinného prostředí nejvyšší hory světa, Mount Everestu, a vypráví skutečný příběh o dvou expedicích, které se v roce 1996 snažily dosáhnout jejího vrcholu. Plány jim překazí nečekaná ničivou sněhová bouře, která je připraví o možnost bezpečného návratu. 

Film Everest můžete sledovat na platformě Disney +, Netflix, O2 TV, Amazon Prime, Apple TV.

Na život a na smrt (2013)

Pokud patříte mezi fanoušky válečných filmů, rozhodně by na vašem večerním programu neměl chybět snímek Na život a na smrt režírovaný Peterem Bergem, který v sobě spojuje armádní prostředí a boj o přežití. 

Film vypráví skutečný příběh operace Red Wings z června 2005, kdy byl čtyřčlenný tým amerických speciálních jednotek Navy SEALs vysazen v horách provincie Kunar v Afghánistánu s úkolem pozorovat aktivitu povstalců. Mise byla zmařena po odhalení jejich přítomnosti místními pastevci, což vedlo k brutálnímu boji o přežití proti přesile Talibánců. Ve filmu se objevují Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch a Ben Foster jako členové týmu SEALs, kteří se ocitají v nelítostném boji proti Talibáncům po morálním dilematu, zda zabít náhodně potkaného pastevce a dva dospívající chlapce, nebo je pustit a riskovat prozrazení. 

Film Na život a na smrt můžete sledovat na platformě Voyo, iPrima.

Deepwater Horizon: Moře v plamenech (2016)

Pokud jste slyšeli o nehodě ropné plošiny v roce 2010, nejspíš to bylo v kontextu ekologické katastrofy. Ta však hlavním tématem snímku Deepwter Horizon: Moře v plamenech rozhodně nebude. Film, jehož režie se opět ujal Peter Berg, sleduje hlavního technika Michaela Williamse a další členy posádky plošiny a jejich snahu o přežití během katastrofy, která vyústila v největší únik ropy v dějinách USA. Opět nechybí přehlídka špičkových herců, jako je Mark Wahlberg, Kate Hudson či Dylan O’Brien. 

Film Deepwater Horizon: Moře v plamenech můžete sledovat na platformě Netflix.

Přežít (1993)

Jeden snímek o pádu letadla v jihoameriských Andách v roce 1972 už jsme tu měli. Nebude však žádným překvapením, že Sněžné bratrstvo nebylo prvním pokusem tuto leteckou katastrofu zdokumentovat. Už v roce 1993 se tohoto fascinujícího tématu ujal režisér Frank Marshall se svým snímkem Přežít, ve kterém se můžeme těšit na Ethana Hawkea v hlavní roli. 

Film Přežít můžete sledovat na platformě Disney +, Amazon Prime, O2 TV.

REVENANT Zmrtvýchvstání

A na závěr nesmí chybět snímek, za který Leonardo diCaprio konečně získal vytouženého Oscara. REVENANT Zmrtvýchvstání z roku 2015 vypráví příběh lovce kožešin Hugha Glasse, který je na expedici napaden medvědem a zanechán svými druhy napospas smrti. Příběh sleduje jeho boj o přežití a cestu skrze divokou přírodu s cílem najít muže, kteří ho zradili. Film je si získal kladné hodnocení diváků i kritiky nejen díky hvězdným hereckým výkonům, ale také věrohodnému zobrazení extrémních podmínek, v nichž hlavní hrdina přežívá.

Film REVENANT Zmrtvýchvstání můžete sledovat na platformě Voyo, Netflix, HBO Max, Apple TV.

Zdeněk MatuškaZdeněk Matuška

Zdeněk Matuška

Aktualizováno: 25. 5. 2024

Jmenuji se Zdeněk Matuška a jsem vášnivým milovníkem filmů a seriálů. Můj hluboký zájem o svět televize mě přivedl k tomu, abych se stal součástí týmu na webu tvtelo.cz, kde sdílím svůj pohled na aktuální TV programy. Nejenže sleduji pořady na různých televizních kanálech, ale jsem také velkým fanouškem streamovacích platforem. Proto jsem si dal za úkol udělat kvalitní srovnání a recenze všech dostupných streamovacích služeb. Sledujte mé články, pokud chcete být v obraze co se týče novinek v oblasti televizního a streamového obsahu.

Podobné články

Zobrazit další články
Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Druhá světová válka nejen formovala světové dějiny, ale také je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro filmové tvůrce. Pokud máte chuť na příběhy, které vám nabídnou hluboký vhled do nejničivější události v dějinách lidstva a připomenou hrdinství a tragédie, které tento konflikt přinesl, jste na správném místě. Od epických bitev na frontách až po osobní příběhy, máme…

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Patříte mezi fanoušky evropské filmové tvorby, ale není ve vašich silách navštívit všechny filmové festivaly? Žádné strachy! Díky projektu Film Europe nemusíte za nejnovějšími snímky vyrazit dál než do nejbližšího kina či k obrazovce své televize, mobilu nebo počítače. Pojďme se společně podívat, co vše tento český projekt dělá pro podporu kinematografie i filmové nadšence…

Filmy o koních, které musíte vidět

Filmy o koních, které musíte vidět

Ať už máte doma malou koňařku, nebo vás zkrátka baví filmy o těchto majestátních zvířatech, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na oblíbené filmy s koňmi v hlavní roli, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, ať už dáváte přednost komediím, dojemným snímkům či animákům.  Zaříkávač koní (1998) Pokud máte chuť na film…

StarDance 2024: soutěžící, porotci, kde sehnat lístky

StarDance 2024: soutěžící, porotci, kde sehnat lístky

Patříte mezi fanoušky StarDance a chcete vědět, kdo bude v další sérii? Nebo zatím StarDance nesledujete, ale rádi byste se o ní něco dozvěděli? Jste na správném místě! ObsahO čem je StarDance, historie v České republiceCo nás čeká v roce 2024Pravidla, jak soutěž probíháJak ovlivňuje divácké hlasování a hodnocení poroty celkový výsledek?Vítězové z předchozích letModerátořiTaneční…