Jak si užít sledování filmu doma na maximum

Sledování filmů a seriálů patří k oblíbeným způsobům, jak trávit volný čas. Díky pokroku doby nám sledování filmů a seriálů může nabídnout opravdu kvalitní divácký zážitek, který se dá srovnat s tím, jako by se děj odehrával přímo vedle nás.

V dnešní době již naštěstí není nutné za kvalitním diváckým zážitkem chodit do kina. Nejen kvůli ceně, soukromí, předraženému občerstvení nebo zkrátka kvůli tomu, že se nám nechce jezdit přes půl města je trend domácích kin v České republice na vzestupu. Jak si dopřát parádní divácký komfort, ale přitom nemuset zaplatit za takový zážitek hromadu peněz?

Řešením nemusí být vždy to nejdražší domácí kino, na které nám nestačí ani tři výplaty. Chytrým nakombinováním prvků se skvělým poměrem cena X výkon si můžeme dopřát skvělý zážitek, nechat se vtáhnout do děje a užít si sledování našeho oblíbeného filmu, seriálu nebo třeba sportovního utkání na maximum.

Prostředí dělá hodně

Ještě před koupí a zařizováním našeho „multimediálního koutku“ je důležité se zaměřit na jednu pro mě naprosto zásadní věc – prostředí

Světlo

.Každý jsme zažili situaci, kdy jsme se dívali na tmavou scénu a kvůli ostrému sluníčku z venku byli rádi, že dokážeme rozeznat alespoň siluety postav. Ať už koukáme na akční film, horor nebo romantický seriál – tohle může být pro filmový zážitek pohroma.

Naprostý základ je možnost stínění místnosti ve které se díváme. Záclony nebo závěsy pro tyto účely nejsou vhodné, protože ne vždy dokáží odstínit veškeré světlo, které by mohlo rušit. Já osobně preferuji nastavitelné žaluzie – ať už vnitřní nebo venkovní. Další možností jsou rolety, které dokáží zcela zatmavit místnost, ve které se díváme.

Pokud koukáme na film v době, kdy je venku už tma (nebo používáme venkovní rolety), může být světla při sledování naopak málo. Každý máme jiné preference toho, kolik světla je nám při sledování příjemné. Jisté je, že obraz, který nám vypaluje oči nechce mít nikdo. V dnešní době je velkým trendem tzv. ambientní osvětlení.

Ambientní osvětlení

Ambientní (okolní, všesměrové) světlo se stává v poslední době obzvlášť velkým hitem. Narozdíl od mobilů, televizí nebo monitorů, ze kterých svítí ostré přímé světlo přímo do našeho oka je ambientní osvětlení vhodným doplňkem k tomu, abychom toto přímé světlo zjemnili.

Tím nejjednodušším a nejlevnějším způsobem je chytrá lampička, případně velice dobře může fungovat také chytrá žárovka. Oba tyto produkty umožní měnit citlivě teplotu světla kterou vyzařují a zároveň regulovat intenzitu svitu. V dnešní době je ovládání přes telefon naprostý standard a je velice jednoduché a levné si takovou „chytrou“ věc domů pořídit.

Pokud se nespokojíte s jednoduchým řešením, dalším způsobem jak si za dobré peníze udělat ambientní osvětlení může být pořízení různě nastavitelných LED pásků. Ty dokáží vykouzlit opravdu báječnou atmosféru, kterou využijete nejen při sledování televize.

Pro opravdové fajnšmekry, kteří neváhají pro kvalitní zážitek sáhnout hlouběji do peněženky, existují televize s osvětlením Ambilight. Tyto televize jsou na trhu celkem novinkou a nabízí optické „zvětšení“ obrazu tím, že na jejich zadní straně jsou zabudované LED světla, která reflektují co se zrovna na obrazovce odehrává a tomu přizpůsobují světlo které vyzařují. Vypadá to velice efektně – pocitově bych řekl, že televize která má ambilight působí opticky větší. Velkou výhodou je to, že světlo není stejné, ale mění se dynamicky v závislosti na tom, co se na obrazovce odehrává a to dokáže vykouzlit skutečně epický zážitek.

Ukázka televize s technologií Ambilight

Umístění TV

Pro nejlepší zážitek je nutné mít televizi cca. ve výšce očí. Rovněž je důležité, aby nestála přímo naproti oknu (tzn. zdroji denního světla). Ideální proto je vybrat takové místo, kde TV svírá s oknem pravý úhel. Je rovněž důležité, aby v blízkosti TV nebyly žádné rušivé elementy (např. frekventované místo v pokoji, kde chodí hodně lidí apod.).

Pohodlí lepší než v kině a něco na zub

Pohodlí a „uzobávání“ něčeho dobrého ke sledování prostě patří. Můj divácký zážitek se nejvíce zlepšil když jsme místo starého gauče ve tvaru „I“ koupili nový, pořádný, velký a ve tvaru L (nebo U).

Pokud vám brambůrky a pivo nepřijdou vhod, doma s ženou poslední dobou volíme zdravější varianty, např. zeleninu s česnekovým dipem nebo obložený talíř, kam si nakrájíme ovoce, sýry, občas i nějaké salámy.

Vybavení pro sledování filmů doma

Výběr televize

Rozlišení televize

Naprosto základním parametrem při výběru nové televize je rozlišení. To označuje počet „obrazových bodů“ (malých čtverečků), kolik televize má. V dnešní době je rozlišení 1920 x 1080 (případně i nižší) silně nedostačující a to zvlášť v případech, kdy se TV nepoužívá jen na televizní pozemní vysílání, ale např. ke sledování digitálních televizí, streamovacích platforem nebo hraní her.

Pro kvalitní zážitek je televize v rozlišení 4K (4096 × 2160) nebo vyšší nutností. Televizní segment se v této oblasti za poslední dobu opravdu posunul a v dnešní době tak není problém pořídit TV s tímto rozlišením za 7 000 Kč.

Rozměry televize

Správná velikost obrazovky je parametr, který má na divácký zážitek rozhodně velký vliv. Rozměry TV se nejčastěji uvádí formou uhlopříčky – buď v centimetrech nebo častěji v palcích („). Rozhodně v tomto případě neplatí „čím větší, tím lepší“. Na výběr správné velikosti televize má největší vliv vzdálenost ze které se budete dívat a rozlišení obrazovky. Čím více prostoru mezi vámi a obrazovkou, tím větší TV je lepší pořídit. Můžete se inspirovat následující tabulkou.

Velikost obrazovky v palcích (″)Doporučená vzdálenost FullHDDoporučená vzdálenost 4K
32″0,55 m1,1 m
40″0,70 m1,4 m
43″0,77 m1,5 m
45″0,8 m1,6 m
50″0,9 m1,8 m
55″1 m2 m
60″1,05 m2,1 m
65″1,15 m2,3 m
70″1,25 m2,5 m
Doporučená velikost TV obrazovky v závislosti na vzdálenosti a rozlišení

Typ obrazovky

V dnešní době rozlišujeme několik druhů obrazovek, které se aktuálně prodávají. Pro nenáročného diváka mezi nimi není až tak zásadní rozdíl. Pokud hledáte ten nejlepší zážitek, měli byste tomuto parametru věnovat pozornost.

LED

Tento typ obrazovek se zpravidla nachází v levnějších televizích. LED technologie je mezi námi už spoustu let a není na ní nic špatného. Oproti ostatním technologiím však nenabídne věrné podání černé barvy (obrazové body nejsou opravdu „černé“, jelikož z principu jsou podsvícené, takže barva je spíše „tmavě šedá“).

QLED

V roce 2017 přišla společnost Samsung se svojí technologií Quantum Dot Technology, která je inovací staré a lety prověřené LED. Díky vylepšeným krystalům nabízí oproti LED lepší podání barev. Další výhodou jsou lepší pozorovací úhly, které narozdíl od předchozí LED technologie výrazně degradovali kvalitu barevného podání.

OLED

Technologie OLED neboli Organic light-emitting diode je oproti předchozím technologiím výrazně dál. Narozdíl od LED/QLED umožňuje tato technologie rozvítit/zhasnout specifický obrazový bod, díky čemuž je možné docílit opravdu věrného podání černé. A ze své zkušenosti mohu říci, že rozdíl je opravdu masivní.

Porovnání technoligí LED (vlevo) a OLED (vpravo)

Obnovovací frekvence

Pro mě osobně bylo tohle při nákupu naší televize největší WOW. Zejména při akčních filmech, závodech a rychlých pohybech znamená tento parametr rozdíl mezi klasickým a skvělým zážitkem. Obnovovací frekvence znamená, kolik „obrázků“ se sekundu se v obrazu promítne. Pro pochopení, co obnovovací frekvence znamená se můžete podívat na toto video.

Pokud vám video nepomohlo a rádi byste si vyzkoušeli, jak vy konkrétně vnímáte rozdíl mezi obnovovací frekvencí a jste majiteli iPhonu (nebo telefonu, jehož fotoaparát nabízí více nastavení obnovovacích frekvencí), máte vyhráno. Zkuste si natočit video s různými obnovovacími frekvencemi a uvidíte, že skutečně poznáte rozdíl.

Zvuk

Navzdory tomu že televize jsou velmi tenké, kromě těch nejlevnějších modelů jsou v základu vybaveny velice solidním reproduktorem. Pokud se tedy spokojíte se slušným/průměrným zvukem, nemusíte v této oblasti vůbec nic řešit. Pokud je vaším cílem skutečně skvělý požitek zahrnující kvalitní audio složku, je vhodné se poohlédnout po něčem, co váš audio zážitek podtrhne.

Soundbar

Ideální varianta pro ty kteří nechtějí strávit výběrem, sestavováním a umisťováním audio sestavy moc času. Narozdíl od domácího kina, které se skládá z více částí je soundbar pouze jeden reproduktor, který se umisťuje poblíž televize. Výhodou oproti klasickým reproduktorům dostupných v samotných televizích je to, že soundbar dokáže vysílat z jediného místa více zvukových kanálů. Díky tomu máme dojem, že k nám zvuk přichází z více směrů a máme tak pocit lepšího prostorového zvuku.

K soundbaru se většinou prodává i basový reproduktor, tzv. subwoofer. Jedná se o reproduktor, jehož jediným cílem je „dunět“, tzn. vylepšovat basovou složku zvuku. A věřte, že výbuchy ve filmech se subwooferem rozhodně stojí za to!

Koupě soundbaru byla hned po televizi s vysokou obnovovací frekvencí nejlepší investice. Model který máme zvýrazňuje výšky a hlavně středy (což se hodí hlavně při mluveném slovu). O basy se nám stará samostatný subwoofer a je to opravdu znát (sousedi kupodivu o ničem neví :D). Je to ideální varianta pokud máte malý obývací pokoj nebo bydlíte v nájmu kde se vám nechce vrtat. Soundbar bych určitě propojoval s TV kabelem – existují modely s bluetooth, ale zde může docházet ke spoždění zvuku. Toto neplatí pro subwoofer, kdy je bezdrátové připojení naprosto bez problémů.

Reproduktorová soustava

Pokud nejste omezení prostorem a chcete si zvuk vychutnat na maximum, není moc co řešit. Kvalitní reproduktorová soustava vám zajistí ten nejlepší možný zvuk, kdy zvuk reálně přichází ze všech směrů (narozdíl od soundbaru). Nevýhodou je cena a fakt, že celý systém je náročnější na zapojení. Je také potřeba si opravdu vyhrát s polohou jednotlivých reproduktorů tak, aby byl výsledek co nejlepší.

U reproduktorové soustavy vás primárně bude zajímat počet kanálů. Značí se čísly, které symbolizují počet reproduktorů. První číslo značí počet „obyčejných“ reproduktorů, druhé číslo za tečkou značí počet subwooferů. Např.:

  • reproduktorová soustava 2.0 obsahuje 2 reproduktory
  • reproduktorová soustava 5.1 obsahuje 1 centrální reproduktor, 4 „satelitní“ (prostorové) reproduktory a 1 subwoofer.

Shrnutí a doporučení na závěr

Ukázali jsme si, že kvalitní filmový zážitek nemusí být doménou pouze drahých zařízení, případně návštěvy kina. Vždy záleží na konkrétních potřebách, finančních možnostech, dostupném prostoru a ochotě se celému audiovizuálnímu „projektu“ u vás doma věnovat.

Před případnými změnami u vás doma si celou problematiku důkladně nastudujte, zvažte své požadavky, rozpočet a v ideálním případě se do obchodu běžte osobně podívat. Existují různé showroomy, kde si můžete televize a reproduktorové soustavy vyzkoušet v akci. Taková zkušenost může velice pomoci a ušetřit případné nervy, čas a peníze v případě, kdy byste mohli koupit něco, co vám nakonec nevyhovuje.

Michael KufnerMichael Kufner

Michael Kufner

Aktualizováno: 23. 5. 2024

Jsem vývojář, kterého baví svět vývojových technologií. První řádek kódu jsem napsal ve 13 letech a od té doby se IT stalo mojí životní vášní. Dokáži projekt obstarat od hostingu, přes naprográmování a následně dlouhodobě udržovat. Za svou kariéru jsem prošel freelance vývojem, agenturami i vývojem pro velké projekty (např. Bonami, ShipMonk). Když přišla možnost vyvíjet vlastní projekt, který bude pomáhat lidem zorientovat se ve filmovém a seriálovém světě, neváhal jsem ani vteřinu. Věřím, že TVtelo.cz dokáže lidem ušetřit čas, inspirovat a pomůže objevovat nové pořady, které lidi obohatí.

Podobné články

Zobrazit další články
Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Druhá světová válka nejen formovala světové dějiny, ale také je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro filmové tvůrce. Pokud máte chuť na příběhy, které vám nabídnou hluboký vhled do nejničivější události v dějinách lidstva a připomenou hrdinství a tragédie, které tento konflikt přinesl, jste na správném místě. Od epických bitev na frontách až po osobní příběhy, máme…

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Patříte mezi fanoušky evropské filmové tvorby, ale není ve vašich silách navštívit všechny filmové festivaly? Žádné strachy! Díky projektu Film Europe nemusíte za nejnovějšími snímky vyrazit dál než do nejbližšího kina či k obrazovce své televize, mobilu nebo počítače. Pojďme se společně podívat, co vše tento český projekt dělá pro podporu kinematografie i filmové nadšence…

Filmy o koních, které musíte vidět

Filmy o koních, které musíte vidět

Ať už máte doma malou koňařku, nebo vás zkrátka baví filmy o těchto majestátních zvířatech, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na oblíbené filmy s koňmi v hlavní roli, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, ať už dáváte přednost komediím, dojemným snímkům či animákům.  Zaříkávač koní (1998) Pokud máte chuť na film…

StarDance 2024: soutěžící, porotci, kde sehnat lístky

StarDance 2024: soutěžící, porotci, kde sehnat lístky

Patříte mezi fanoušky StarDance a chcete vědět, kdo bude v další sérii? Nebo zatím StarDance nesledujete, ale rádi byste se o ní něco dozvěděli? Jste na správném místě! ObsahO čem je StarDance, historie v České republiceCo nás čeká v roce 2024Pravidla, jak soutěž probíháJak ovlivňuje divácké hlasování a hodnocení poroty celkový výsledek?Vítězové z předchozích letModerátořiTaneční…